Het toepassen van de Birkman-methode voor kennismanagement

Birkman Kennismanagement Flow Plezier

Waar liggen mijn interesses, welk gedrag vertoon ik en hoe handel ik onder stress? De Amerikaanse psycholoog Roger Birkman ontwikkelde een goed gefundeerde methode om je zelfinzicht te vergroten. Tijdens mijn coachingstrajecten gebruik ik de Birkman-methode vaak om inzicht te krijgen in werkstijlen, behoeften en gedrag. Maar kan deze methode ook van toegevoegde waarde zijn voor kennismanagement? 

Het succes van de Birkman-methode

De Birkman-methode is een betrouwbaar zelfbeoordelingsinstrument dat vaak tot treffende inzichten leidt. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst wordt een persoonlijke rapportage opgesteld waarin staat beschreven welke interessegebieden, behoeften en gedragspatronen bij iemand passen. Als coach help ik bij het doorgronden van de scores en het interpreteren van de resultaten. De Birkman-methode geeft een volledig objectief beeld en kan daarmee een uitstekend hulpmiddel zijn in allerlei organisatieontwikkelingstrajecten.

Flow in je werk

Maar heeft de Birkman-methode meer potentie, bijvoorbeeld in het kader van kennismanagement? De Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi deed jarenlang onderzoek naar ‘flow’, een plezierige productieve toestand waarbij je volledig opgaat in je bezigheden, de tijd vergeet en alles moeiteloos lijkt te gaan. Denk bijvoorbeeld aan sporters die helemaal opgaan in een wedstrijd en een topprestatie neerzetten. Een flow ontstaat als je iets doet waar je goed in bent én waarin je voldoende uitgedaagd wordt. Om in je werk in een flow terecht te komen, is het van belang dat het werk bij je past. En daarvoor heb je zelfinzicht nodig.

Flow en kennismanagement

En dus zou er zomaar iets heel moois kunnen ontstaan als je de Birkman-methode inzet voor kennismanagement. Als je taken mag uitvoeren die bij je passen, waarbij je je talenten kunt benutten en waar je voldoening uit haalt, dan voelt werk niet meer als werk, maar stap je fluitend op de fiets of in de auto naar je werk, voel je je gelukkig en kom je volledig tot je recht. Plezierig voor jezelf, maar ook zeker voor je naaste omgeving, je collega’s en je werkgever. Want werknemers die in een flow raken, zijn tevredener en productiever dan collega’s die niet goed op hun plek zitten, zich onvoldoende uitgedaagd voelen en klokslag vijf uur in de auto naar huis stappen.

Meer weten?

Wat is er nodig om de Birkman-methode toe te passen voor kennismanagement en zo de kans te vergroten dat medewerkers in een flow terecht komen? Ten eerste is het van belang om werkzaamheden te categoriseren, bijvoorbeeld door profielen op te stellen. Vervolgens kunnen deze profielen worden vergeleken met de Birkman-profielen van mensen om tot de beste matches te komen. Als kennismanager en Birkman-coach kan ik daarbij helpen. Meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op. ■

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] de voortgang is essentieel. Bespreek elk idee in een team met een mix van mensen met verschillende Birkman-profielen. Breng in kaart waar eventuele weerstand zit en denk samen na over oplossingen om eventuele […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *